شغل مستقل، چیزی است که به همهی طراحان پیشنهاد میکنیم. به خصوص به آنهایی که به تازگی وارد دههی سوم زندگی خود شدهاند. شما از این طریق میتوانید مجموعهای از مهارتها را در مسیری مشخص ارتقا داده و با بهدست آوردن استقلال مالی به ایدههایی بهتر برای آینده خود فکر کنید.
اما رسیدن به استقلال، هزینههایی دارد و آن هم دانستن موارد زیر است:
1- موفقیت، نیازمند زمان است
توقع نداشته باشید که همین ابتدای کار، پول پارو کنید. مستقل شدن شرایطی دارد که باید در آنها هم خبره شوید، مثل مدیریت زمان، مشتری مداری و داشتن برنامه ریزی مالی. پس با اینکه ممکن است در کار خود بسیار هم حرفه ای باشید؛ کم کم متوجه میشوید که مهارت های دیگری هم هست که لازم است آنها را در مسیر موفقیت یاد بگیرید.
پیشنهاد ما این است که حداقل 3 ماه به خودتان فرصت بدهید و توقع درآمد نداشته باشید. اگر هم درآمدی داشتید که چه بهتر! اما سعی کنید واقع بین باشید و از خودتان توقع بیجا نداشته باشید. فراموش نکنید که برنامه ریزی شما باید بر این اساس باشد که: موفقیت، نیازمند زمان است.
2- کارفرمای بی رحم!
معمولاً تعداد کمی از مردم واقعاً می دانند که یک طراح مستقل چقدر مسؤلیت بر عهده دارد. پس، از همینجا اعلام میکنم اگر میخواهید سریع به پول برسید، بهتر است از همین فردا رزومهتان را بغل گرفته و به مراکز کاریابی مراجعه کنید؛ چون مستقل شدن و کارفرمای خود بودن سختی های خاص خودش را دارد. شما تا مدتی با این چیزها به چالش کشیده خواهید شد:
• اینکه چه موقعی به مرخصی بروید
• اینکه چه زمانی مسافرت بروید
• اینکه چه موقعی میتوانید غذا بخورید
• اینکه چقدر کارتان طول خواهد کشید
• اینکه چقدر درآمد خواهید داشت
• اینکه چقدر می توانید خرج کنید
اینها، همه مشکلاتی است که یک «خودکارفرما» هنگامی که از کارمندی به شغل آزاد روی میآورد، با آن روبرو میشود.
3- آقای استرس به شما شلیک میکند!
قاتل بالفطرهای که جان همهی طراحان مستقل را تهدید میکند کسی نیست به جز «آقای استرس!» همین که این نوع سبک زندگی را انتخاب کنید بصورت کاملاً بی سر و صدا وارد زندگی شما میشود. روش عملیات او این است که مدام به مغز شما میکوبد که: «هی … موعد اجاره نزدیکهها!» و بدین ترتیب از شما یک انسان بیقرار، مضطرب و به طرز وحشتناکی خسیس و محافظهکار میسازد.
برای خلاص شدن از شر «آقای استرس» ابتدا باید به وجودش اعتراف کنید. سپس با یک برنامهی مناسب، کمکم هزینهی چند ماه زندگی خود را برای روز مبادا پس انداز کنید. با این کار و اقدامات دیگر میتوانید به خودتان کمک کنید تا به آرامش برسید.
4- مدیریت مالی، کلید موفقیت
به دقت محاسبه کنید ماهانه چقدر هزینه دارید و برای تأمین این هزینهها چه تعداد سفارش نیاز دارید. تعدادی اپ مجانی وجود دارند که می توانند در مدیریت مالی به شما کمک کنند. اما من توصیه میکنم از همان قلم و کاغذ خودمان یا برنامه اکسل (Excel) استفاده کنید.
یادتان باشد که مهمترین مسأله، تهیه لیست مایحتاج نیست. سعی کنید بیشتر بر روی موارد پیشبینی نشده تمرکز کنید:
• فاکتورهای پرداخت نشده
• کمبود سفارش
• ایرادات سخت افزاری و نرم افزاری
• مشکلات خانوادگی
… و قس علی هذا! پس خودتان را برای غیر منتظرهها آماده کنید و برای مدیریت خرج و مخارج، وقت بیشتری بگذارید.
5- چقدر فاکتور کنم؟!
محاسبهی هزینهی خدمات یکی از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید. چقدر باید برای سفارش پول بگیرم؟ ساعتی حساب کنم یا پروژه ای و یا بر پایه هر آیتم؟ برای پاسخ دادن به این سؤال باید به سؤال دیگری پاسخ بدهید: برنامهی شما برای تعداد پروژهها در طول سال چیست؟
آیا تصمیم دارید برای خود سابقهی کاری ایجاد کنید یا اینکه تلاش میکنید با گزیده کاری و اجرای پروژههای خاص ومورد علاقه خودتان، بهصورت ویژه، برند شخصی خود را ارتقا دهید؟ به دقت به این سؤالها پاسخ دهید. آنگاه خواهید فهمید «چند تا صفر میشه جلوی عدد گذاشت!»
6- اول کپی بعد خلاقیت!
راز بقای حرفهای ها یک چیز است و آن این است که: آنها کار میکنند! باور کنید که لازم نیست دوباره چرخ را اختراع کنید! تا کنون هزاران طراح مستقل این مسیر را طی کرده و راه را برای شما از قبل هموار کردهاند. در همان مسیر قدم بگذارید و با تمام وجود در آن حرکت کنید. خواهید دید زندگی چقدر راحتتر و سادهتر میشود.
الگوی خود را از میان بهترینها انتخاب کنید و تا میتوانید از او تقلید کنید. از عادات کاری گرفته تا تکنیک ها، ترفندها، تنظیمات، اصول تعامل و … حقیقت این است که موفقیت، از خود ردپا بهجا میگذارد. این ردپاها مخفی نیستند. شما فقط باید آنها را پیدا کرده و در سیستم کاری خود ادغام کنید.
7- همین اول کار از شغل قبلی استعفا ندهید!
بی مقدمه شغل قبلی خود را ترک نکنید. اگر میتوانید ابتدا سعی کنید در حین کارمندی بهصورت پاره وقت کار مستقل را تجربه کنید. از این طریق درکی از چگونگی وضعیت جدید پیدا میکنید. میتوانید از تعطیلات آخر هفته یا اوقات فراغت بهترین استفاده را بکنید. پس از مدتی ببینید آیا میتوانید این کار را به تمام وقت تبدیل کنید یا نه.
هر چقدر درک بهتری نسبت به استقلال کاری پیدا کنید با اعتماد به نفس بیشتری حرکت خواهید کرد. پس پیش بروید و تصمیم خود را بگیرید. هرگز پل های پشت سرتان را خراب نکنید چون احتیاط شرط عقل است.
هر طراحی که میخواهد مستقل کار کند باید این 7 مورد را بداند. با اینکه در نگاه اول به نظر ایده آل نیست اما قطعاً میتواند در آینده، شغل رویایی شما باشد. با عمل به این توصیهها خواهید دید که زندگی چقدر آسانتر شده است.