دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران

گزارش اختصاصی از دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران: نمایشگاه آثار با حضور استاد احصایی

مراسم افتتاحیه دومین رویداد «هفتۀ تایپ تهران» در دو بخش نشست‌ها و نمایشگاه روز جمعه دوم آذرماه ۱۴۰۳ با حضور پیشکسوتان این حوزه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. به گزارش روزرنگ، در این مراسم افرادی چون اسدالله چهره‌پرداز، کامران انصاری، بهرام کلهرنیا (رئیس هیئت‌مدیرۀ انجمن صنفی طراحان گرافیک)، سعید باباوند (نایب رئیس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران)، علیرضا وکیلی ورجوی (عضو هیئت مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران)، امراله فرهادی، هومن عباسپور و مهناز مقدسی (نایب رئیس و دبیر انجمن صنفی ویراستاران)، ناصر آذرشب (مدیر مسئول نرم‌افزاری مریم)، مسلم ابراهیمی (مدیر مسئول فونت ایران)، عاطفه محمدی (دبیر رویداد)، اعضای شورای مشاوران و برنامه‌ریزی اجرایی رویداد حضور داشتند. همچنین جمع کثیری از طراحان قلم و علاقه‌مندان به این حوزه در این برنامه شرکت کردند.

جلسات سخنرانی این رویداد، علاوه بر حضوری، به صورت آنلاین ارائه شد. شرکت‌کنندگان این رویداد از شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، همدان، رشت، نیشابور، تبریز، قزوین، یزد، لرستان، قم، نوشهر، اهواز، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کردستان و کاشان بودند.

رویداد با حضور برگزارکنندگانی از جمله انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، انجمن صنفی ویراستاران، مدرسه ویژه و کوییک‌استودیو آغاز شد. عاطفه محمدی، دبیر رویداد، گفت: دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران با قصد فراهم‌آوردن فضایی برای نشر تجارب طراحان و توسعه‌دهندگان و نیز نتایج پژوهش‌های پژوهشگران و برقراری ارتباط بین فعالان حوزۀ تایپ فارسی، ناشران، نویسندگان، ویراستاران، طراحان گرافیک، طراحان محصولات دیجیتال، توسعه‌دهندگان و پژوهشگران رشته‌های مرتبط با آن، چون علوم شناختی و عصب‌شناسی، توان‌بخشی و بهزیستی، طراحی، زبان‌شناسی و جامعه‌شناسی برگزار می‌شود.

دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران

کمبود منابع آموزشی به‌خصوص در زمینۀ قلم‌های غیرلاتین، مانند فارسی، همواره مانع بزرگی برای طراحان در مسیر رشد در این حوزه ساخته است و به نظر می‌رسد یکی از راه‌های تولید منابع آموزشی و پژوهشی هم‌افزایی دانش فعالان این حوزه و کاربران آن باشد؛ چرا که هر یک از ما منبعی غنی از تجارب و فعالیت‌های علمی و پژوهشی هستیم که لازم است آن‌ها را مدون و ثبت و منتشر کنیم.

امسال نیز همچون سال گذشته، نمایشگاهی از آثار یک سال اخیر طراحان تایپ فارسی دایر کرده‌ایم تا آثار طراحان تایپ فارسی در یک سال اخیر نیز همچون سال گذشته ثبت شود تا فرصتی باشد برای ثبت مسیر تاریخی تایپ فارسی و به نمایش درآمدن تحولات آن و مهم‌تر از آن، ارتباط بیشتر طراحان با یکدیگر و شناساندن آثارشان به مخاطبان و کاربران. کتاب رویداد؛ مجموعه‌ای از فعالیت‌های این طراحان که شامل دو بخش حرفه‌ای (آثار منتشرشده) و تجربی (آثار منتشرنشده) است.
وی هم‌چنین افزود: با توجه به نیت دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران، رویکرد سخنرانی‌ها را انتقال تجربه در نظر گرفتیم تا بیشتر با نتایج فعالیت‌های طراحان و نیازهای کاربران فونت آشنا شویم. با توجه به این هدف، برای ارتباط بیشتر شرکت‌کنندگان در این رویداد با یکدیگر و ساخت ارتباطات جدید، یک بازی با همکاری مجموعه فونت ایران ترتیب داده شد تا با تکمیل روند این بازی، فرصتی برای گفتگو افراد با یکدیگر فراهم ش

در این مراسم جمعاً پنج سخنرانی و دو میزگرد همراه با پرسش و پاسخ برگزار شد. ازجمله موضوعات مطرح‌شده در این گفت‌وگوها می‌توان به پیاده‌سازی اپتیکال سایز در فونت‌ها، کلید تشخیص یا خوانایی حروف، طراحی تایپ‌های بیانگر برای بهبود خواندن در افراد نوخوان، مسیر طراحی تایپ‌های سفارشی، بررسی روند تحولات فونت فارسی در چند سال اخیر و گفت‌وگوی کاربران و طراحان قلم فارسی اشاره کرد.

معرفی برگزیدگان و تقدیر از تلاش‌ها
بخش افتتاحیۀ این مراسم با معرفی برگزیدگان بخش تجربی طراحان قلم فارسی به پایان رسید. بهرام کلهرنیا، امراله فرهادی، مهناز مقدسی و اسداله چهره‌پرداز برای اهدای تندیس و تقدیرنامه‌ها به روی صحنه رفتند. این بخش سه اثر برگزیده و سه اثر شایسته تقدیر داشت.

در طول مراسم، از برگزارکنندگان و مشاوران و نیز حمایت‌های خانه هنرمندان ایران، اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان، نرم‌افزاری مریم، فونت ایران، مجموعه تبلیغاتی داتیس، روزرنگ و دیگر افرادی که در شکل‌گیری و برنامه‌ریزی و اجرای برنامه شرکت داشتند قدردانی شد. هم‌زمان با رونمایی از این نمایشگاه کتابی به همین نام «هفتۀ تایپ تهران» منتشر شد که انجمن صنفی ویراستاران در ویرایش این کتاب با این مجموعه همکاری داشت.

دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران

نشست‌های تخصصی و حضور استاد احصایی
در روز سوم آذرماه، دو نشست تخصصی با موضوعات معیارهای سنجش و داوری فونت‌های فارسی و فونت‌های آزاد و مسائل حقوقی آن‌ها، با همراهی داوران بخش تجربی نمایشگاه رویداد، مدیران فروشگاه‌های فونت؛ نرم‌افزاری مریم و فونت ایران و همچنین حضور نمایندگان انجمن صنفی ویراستاران و نیز عضو هیئت مدیره آزادی‌های دیجیتال، در مدرسه ویژه برگزار شد.

در چهارم آذرماه، استاد برجستۀ هنرهای تجسمی ایران، سید محمد احصایی، به همراه اعضای هیئت مدیره انجمن صنفی گرافیک ایران از نمایشگاه هفتۀ تایپ تهران بازدید به عمل آوردند. ایشان در این بازدید ضمن ابراز خوشحالی و حمایت از برگزاری این رویداد مهم، بر اهمیت استمرار و تداوم آن در راستای ارتقای جایگاه تایپ فارسی تأکید کردند. این حضور ارزشمند، نشان از توجه ویژه جامعه هنری و گرافیکی کشور به نقش تایپ فارسی در هویت بصری معاصر دارد. حضور چنین چهره‌های تأثیرگذاری، اعتبار و انگیزه‌ای مضاعف برای برگزارکنندگان و جامعه طراحان تایپ فارسی فراهم می‌آورد.

نمایشگاه رویداد از چهارم تا هفتم آذر در خانه هنرمندان ایران، گالری استاد مرتضی ممیز برپا است.