این ابزار هوش مصنوعی سن زیستی شما را تنها از روی یک عکس تخمین می‌زند

دانشمندان ابزار جدیدی مبتنی بر هوش مصنوعی توسعه داده‌اند که می‌تواند تنها با مشاهده‌ی یک عکس معمولی، سرعت روند پیری بدن و سن زیستی را تخمین بزند؛ دستاوردی که می‌تواند شیوه‌ی مراقبت‌های مرتبط با سرطان را دگرگون کند.

بر اساس مطالعه‌ای جدید که در نشریه The Lancet Digital Health منتشر شده، پژوهشگران بیمارستان Mass General Brigham موفق به ساخت ابزار هوش مصنوعی‌ای شده‌اند که با تحلیل تصاویر چهره‌ی افراد بزرگ‌سال مبتلا به سرطان، سن زیستی آن‌ها را تخمین می‌زند.

این ابزار که FaceAge نام دارد، برای ارزیابی کلی سلامت افراد طراحی شده و با ارائه‌ی عددی به‌عنوان سن زیستی، تصویری دقیق‌تر از وضعیت واقعی بدن فرد در مسیر پیری ارائه می‌دهد. این اطلاعات می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های درمانی بسیار مؤثر باشد.

برای توسعه‌ی FaceAge، پژوهشگران نزدیک به ۶۰ هزار تصویر از افراد سالم را به این سامانه آموزش دادند و سپس دقت آن را روی بیش از ۶۰۰۰ بیمار سرطانی که در آستانه‌ی آغاز پرتودرمانی بودند، آزمایش کردند. آن‌ها دریافتند که به‌طور میانگین، بیماران سرطانی حدود پنج سال پیرتر از سن واقعی‌شان به نظر می‌رسند و هر سال افزایش در سن زیستی، با کاهش امید به زندگی همراه است.

سن زیستی

این ابزار با بررسی خودکار ویژگی‌های چهره‌ای مانند کیفیت پوست، تون عضلات و ساختار چشم‌ها، سن زیستی فرد را محاسبه می‌کند. تنها چیزی که نیاز دارد، یک عکس پرتره از سر و شانه‌های فرد است.

این مطالعه نشان می‌دهد که سن زیستی می‌تواند شاخصی قوی برای ارزیابی وضعیت جسمی و میزان مقاومت فرد باشد و حتی از سن تقویمی (سن شناسنامه‌ای) نیز کاربردی‌تر در تصمیم‌گیری‌های درمانی به‌حساب آید.

البته دانشمندان تأکید دارند که برای استفاده‌ی بالینی از این فناوری به پژوهش‌های بیشتری نیاز است. آن‌ها هم‌اکنون در حال بررسی قابلیت این ابزار برای پیش‌بینی خطر ابتلا به بیماری، سلامت کلی و حتی طول عمر هستند. مطالعات آتی قرار است عملکرد FaceAge را در بیمارستان‌های متعدد و در مراحل مختلف سرطان، همچنین در مواجهه با تغییرات چهره‌ای مانند جراحی زیبایی یا آرایش بررسی کنند.

ری مک، یکی از اعضای برنامه‌ی AIM در بیمارستان Mass General Brigham در بیانیه‌ای اعلام کرد:
«این فناوری دروازه‌ای است به دنیای تازه‌ای از کشف نشانگرهای زیستی از طریق عکس و کاربردهای آن فراتر از تشخیص سن یا مراقبت سرطان خواهد بود.»

او در ادامه افزود:
«با توجه به اینکه بسیاری از بیماری‌های مزمن امروزی به‌نوعی با روند پیری مرتبط‌اند، پیش‌بینی دقیق مسیر پیری افراد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. امیدوارم این فناوری در آینده به‌عنوان یک سیستم تشخیص زودهنگام، در چارچوبی اخلاقی و قانونی، در حوزه‌های متنوع به کار گرفته شود و بتواند به نجات جان انسان‌ها کمک کند.»