تعرفه مشخص و معتبر در هر صنفی جزو پایههای موفق کسب و کار آن حرفه می تواند باشد. تعرفههای صنفی اهمیت بسیاری در یکدست شدن جامعه سفارش گیرنده دارند و فقدان آن باعث گم شدن یک ملاک ثابت برای همه میشود و بالطبع اختلافات فاحش در قیمتها تنها باعث بی اعتباری آن حرفه می شود.
یکی از اقدامات مثبت انجمن صنفی طراحان ایران بعد از شکل گیری آن، ارائه تعرفههای خدمات طراحی گرافیک به جامعه طراحان بود که تاثیر غیر قابل انکاری بر کسب و کار این رشته داشت. در این تعرفه قیمتهای مبنا، تعیین و هرکسی می تواند بر اساس کیفیت کار و سطح سفارش و تواناییهای حرفهای خود، قیمت سفارش خود را پیدا کند.
بسیاری از طراحان حرفهای و سرشناس که حتی عضو انجمن هم نیستند مبنای مذاکرات کاری خود را تعرفه میدانند و کسانی که در سطح متوسط و غیر حرفهای مشغول به کار هستند نیز برای توجیه سفارش دهنده به این تعرفهها استناد میکنند.
در سال ۹۸ نسبت به چندین سال قبل، شاهد جهش تورمی متفاوت و تندی بودیم که قیمت همه محصولات به شکل عجیبی افزایش یافت اما تعرفه انجمن مطابق با این وضعیت تغییر خاصی نکرد به طوریکه در آخرین بروزرسانی، تعرفه سال ۹۸ نسبت به تعرفه سال ۹۶ و ۹۷نوعی شتابزدگی در انتخاب ارقام احساس میشود.
درلیست پیشنهادی جدید ،نرخ خدمات بعضا هیچ تفاوتی نکرده و حتی در برخی از موارد پایین تر از سال ۹۶ هم شده است که این امر ظاهرا نشان دهنده عدم تناسب در انتخاب قیمت هاست؛ به عنوان مثال در بعضی گرایشها مثل طراحی جلد به دلایل نامعلومی کاهش قیمت دیده می شود! ( طراحی جلد در سال ۹۶ نهصد هزار تومان قیمت گذاری شده و در سال ۹۸ هفتصد هزار تومان! )
از این رو به نظر میرسد در تهیه و تنظیم این سند که مبنای کسب و کار اکثر جامعه طراحان گرافیک ایران است باید دقت و حساسیت بیشتری به عمل میآمد و شایسته است بر اساس واقعیتهای بازار و دیدگاههای هنرمندان بازنگری و به روز رسانی دقیق تری شود.
نظر شما در این باره چیست و چقدر تعرفههای انجمن را واقعی می دانید و از آن استفاده میکنید؟