آمادئو مودیلیانی هنرمند ایتالیایی با داستانهای عجیباش سوژه اپیزود پنجم از سریال هنرمندان دیوانه است. در این اپیزود داستان مریضی، مستی و دیوانگیهای زندگی شخصیاش و همینطور بی توجهی و حسادت از سمت جامعه هنری را خواهید شنید.
شخصیت دوست داشتنی مودیلیانی در محیط آوانگارد آن روزهای پاریس خودش یک تضاد بود. چرا که او شباهتی با هنرمندان هم ردهاش نداشت و زندگی را به دور از دنیای شهرت و ادعای بی جا برخی از آنها میدید. او میدانست که زندگی زمان کوتاهیست برای تجربه کردن و سعی میکرد طوری زندگی کند که انگار هرروز آخرین روز زندگی اوست.
مودیلیانی زندگی کوتاهی داشت و آنقدر این زندگی در هیچ چارچوبی نمیگنجید که نمیتوانیم اطلاعات زیادی از داستان زندگیاش بدست آوریم. اما به روایت روزرنگ اطلاعاتی مطرح شده است که احتمال بیشتری برای وقوع آنها است.
مودیلیانی به قول خودش یک هنرمند نفرین شده بود که در اپیزود پنجم هنرمندان دیوانه داستان او را خواهید شنید.
او از کودکی خودش را بین دوستانش نقاش معرفی میکرد. و به واسطه کتاب خواندن و آموزشهای مادرش نگاه متفاوتی نسبت به جهان پیدا کرد. او از سنین کودکی با مریضی دست به گریبان بود و این موضوع بر زندگی هنری اش هم تاثیر بسیاری داشته است.
نقاشیهای مودیلیانی
آمادئو مودیلیانی را بخاطر پرترههایی با چشمانی بادامی و بدون مردمک میشناسند. و همینطور نقاشیهای برهنهاش که در آن زمان پاریس سر و صدا و رسوایی زیادی به پا کرده بود. آثار او کاملاً مدرنیستی هستند و هیچ کدام از آنها تا زمانی که خودش زنده بود دیده نشد.
البته او همه جا خودش را مجسمه ساز معرفی میکرد و نه نقاش! اگر بخاطر گرد و غبار، بیماری اش تحریک نمیشد هرگز مجسمه سازی را رها نمیکرد. ویژگی مجسمههای او نیز صورت کشیده، چشم های خالی، بینی کشیده شبیه شمشیر، موهایی که به ظرافت تمام حکاکی شده، دهان کوچک و بسته و چانه نوک تیز بود.
معشوقههای آمادئو مودیلیانی
او مدل و معشوقه های زیادی در زندگیاش داشته که میتوان به آنا آخماتووا و بئاتریس هستینگز اشاره کرد. تاثیر مودیلانی بر آخماتووا بسیار زیاد بوده تا جایی که سالها بعد از مرگ مودیلیانی و زمانی که آخماتووا 60 ساله بود، نقاشی مودیلیانی از خودش را برای جلد کتابش انتخاب کرد.
اما تابلوی عجیب و پر از راز مودیلیانی که باعث شد از حضور بئاتریس در زندگی او مطمئن شویم همین تابلو است. بنظر میرسد که بعد از تمام شدن رابطهاشان مودیلیانی روی تابلو بئاتریس نقاشی دیگری کشیده و ما بعد از سالها به کمک اشعه ایکس از این راز پرده برداشتیم.
ژان
رابطه آمادئو مودیلیانی با ژان وقتی شروع شد که او 33 ساله و ژان 19 ساله بود. و این درحالی بود که مودی بسیار مریض بود و به حشیش اعتیاد داشت. ژان خودش یک نقاش بود و مودیلیانی برای اولین بار او را در کلاس نقاشی دوستش ملاقات کرد. جزییات رابطه آنها و داستانهای دیگر زندگی مودیلیانی را از رادیو روزرنگ بشنوید.
پیکاسو و آمادئو مودیلیانی
رابطه مودیلیانی با پیکاسو هم فراز و نشیب زیادی داشته، در واقع هردو یکدیگر را تحسین میکردند ولی چیزی که نمایش میدادند یک رقابت و جنگ بود. طوری که گاها هنرمندان از آن برای داغ شدن جو نمایشگاهها و مسابقات نقاشی استفاده میکردند.
مودیلیانی در عمر کوتاهش (35 سالگی) آثار بی نظیری خلق کرد. هنر او در هیچ سبکی نمیگنجد و خودش سبک آنها را مودیلیانی مینامید. اما میتوانیم آن ها را به خاطر نزدیک بودن به هنر آفریقا، در سبک «هنر بدوی» قرار دهیم. آمادئو مودیلیانی در 29 ژانویه سال 1920 بر اثر سل در پاریس درگذشت.