برای طراحی یک پوستر با استفاده از تایپوگرافی، باید به عوامل و عناصر مختلفی توجه کرد. برای گرفتن نتیجه ایدهآل، فرم و جنس حروف، رنگ، ترکیببندی، تکنیک اجرایی، لیاوت و دیزاین باید به شکلی مناسب در کنار هم قرار بگیرند. اگر تمامی این موارد در خدمت موضوع و محتوای پوستر باشد نتیجه و خروجی کار برای مخاطب شیرین و جذاب خواهد بود. در این حالت می توان ادعا کرد که در نهایت یک اثر ماندگار خلق میشود.
یکی از عوامل مهم در زیبایی و جذابیت یک اثر تایپوگرافی، ایده و تکنیک اجرایی اثر است. در پروژه این هفته، در اجرایی خلاقانه از گروه هنری اپسیلون، از کوئیلینگ برای تایپوگرافی استفاده شده است. در ادامه با توضیحات این گروه هنری ما همراه باشید.
«یکی از موضوعات پرکاربرد در طراحی پوستر، موضوعات دینی و مذهبی است. موضوعات دینی اغلب انتزاعی هستند و دیدی مقدس نسبت به آنها وجود دارد. از این رو طراحان گرافیک ترجیح می دهند، از تایپو گرافی برای بیان موضوع و خلق اثر استفاده کنند.»
«ما در کارگاه گرافیک اپسیلون در این چند اثر ارائه شده تلاشمان این بوده که در عین نگاه به گذشته و تاریخ و حفظ قداست موضوع، به بیان تازه و جدیدی برای طراحی تایپوگرافی دست پیدا کنیم. به همین منظور سراغ تکنیکی بنام «کوئیلینگ» رفتیم. اجرای تایپوگرافی با کمک روش کوئیلینگ ایدهای جالب و متفاوت بود.»
هنر کوئیلینگ چیست؟
کوئیلینگ، دنیایی جذاب از کاغذهای رنگی است. که همچون مفتولهای نازک نقره و طلا در کنار هم قرار میگیرند. کوئیلینگ یکی از شیوه های اجرایی خلاقانه است.
به نوارهای کاغذی که توسط انگشتان و با ابزار مخصوصی به نام قلم پیچ، رول می شوند، کوئیل (cuil) گفته میشود. سپس این کوئیلها شکل داده می شود و با چسب، در کنار یکدیگر قرار میگیرند. با کمک این کاغذهای رنگی اغلب اَشکالی مانند گل، برگ و سایر الگوها را ایجاد میکنند. بعضی از سایتها و نشریات ایرانی، هنر کوئیلینگ را به نام منبت کاغذی ترجمه و معرفی کردهاند.
از آنجایی که این هنر، شباهت زیادی به ملیله کاری – که هنری ایرانی است – دارد، به نظر میرسد نام ملیله کاغذی ترجمهی بهتری برای آن است.
با نگاهی گذرا به آثار دینی و مذهبی هنرمندان در طول تاریخ و در ادوار مختلف، آثار زیادی را می بینیم که از همنشینی نقش و نگارها در کنار فرم زیبای حروف به وجود آمدهاند. در این آثار تولید شده سعی کردیم با پشتوانه و نگاهی به تاریخ آثار دینی و مذهبی آثاری را خلق کنیم که در عین تازگی و بهروز بودن، پیشینه تاریخی خود را حفظ کنند.
«در بخش طراحی حروف سعی شده تا با استفاده از خطوط سنتی و پایبندی به اصول، به یک تایپوگرافی جدید برسیم. در بخش تزیینات و نقش و نگارها، هدف استفاده از تکنیکی متفاوت و جدید، با اتمسفر کارهای گذشته بود. تایپوگرافی که در نهایت به کمک هنر کوئیلینگ اجرا شد.»
«این آثار در یک دوره 2 ساله و بصورت تیمی در کارگاه گرافیک اپسیلون تولید شده است. لازم بهذکر است ایدهپردازی و اجرای تایپوگرافی پوسترها را علیرضا پوراکبری و سپیده حسین جواد انجام دادهاند. هم چنین اجرای کوئیلینگها کار خانم مینا باباعلی است.»