عاطفه محمدی/ تایپ فیس دیباج
عاطفه محمدی/ تایپ فیس دیباج

تایپ فیس دیباج

در پروژه‌ی امروز به معرفی تایپ فیس دیباج می‌پردازیم. تایپ فیسی که به گفته‌‌ی طراحش اصلی‌ترین ماموریتش روایتگری است. روایتگری در فرهنگستان ادب فارسی اینگونه معنی شده است: خلق روایت و ایجاد کنش و واکنش میان سبک و پِی‌ برای خلق داستان در ذهن مخاطب و باید دید این تایپ فیس تا چه اندازه در به ثمر رساندن ماموریتش موفق بوده است.

تایپ فیس دیباج توسط عاطفه محمدی طی سالهای 1399- 1400 طراحی شده است. کم و کیف طراحی این پروژه را از زبان طراح آن با هم میخوانیم.

تایپ فیس دیباج، یک روایتگر صمیمی

دیباج یک قلم روایتگر است. روایتگر داستان ها، اتفاقات و رویدادهای زندگی با لحنی دوستانه و صمیمی.

دیباج از ابتدا برای کاربرد در متن های بلند داستانی طراحی شد. بنابراین خوانا بودن، در کنار داشتن لحن صمیمی و روایتگر اهمیت فراوانی داشت. از جمله عواملی که برای حفظ خوانایی آن در اندازه متن (pt12-7) مورد توجه قرار گرفتند، حلقه های نسبتا بزرگ، خطوط کرسی منظم و محدود، رعایت اصول فاصله گذاری درست، متناسب با ریتم و فرم نوشتار حروف برای ایجاد خاکستری متن سالم و اغراق در محور عمودی حروف بوده است.

متناسب با این اهداف برای طراحی دیباج از خط محقق الهام گرفته شد. و تلاش بر این بود تا دیباج علاوه بر پایبندی به ریشه خود، مدرن و امروزی باشد. فرم منحنی حروف (نسبتِ دور بیشتر) باعث حرکت راحت‌تر چشم بر روی سطرها شده و و آن را تبدیل به فونتی روان و سیال کرده است.

تایپ فیس دیباج دارای 9 وزن است که وزن های پایه آن برای استفاده در نوشته‌های بلند در کتاب و مجلات و… مناسب‌اند و وزن های ضخیم آن برای آثار گرافیکی و تبلیغات طراحی شده است. در وزن های ضخیم‌ترِ این قلم از دور حروف کاسته شده و فراز و فرودها کوتاه‌تر شده‌اند تا انسجام بیشتری برای نوشتن عنوان نوشتار داشته باشند و نگاه مخاطب را جذب کنند.

دیباج یک قلم کامل برای پاسخ به تمام نیازهای نوشتاری دریک پروژه است. وزن‌های light و Ultra-Light آن، به دلیل دور متعادل، کنتراست، ضخامت کنترل شده، فضای منفی مناسب در حلقه‌ها و کاسه‌ها و نیز کرنینگ و ترکینگ درست و سالمش، گزینه خوبی برای استفاده در طراحی اپلیکیشن ها است.

تایپ فیس دیباج از زبان های عربی، فارسی، ترکی، لری، کردی و مازندرانی پشتیبانی می‌کند.

و…این چالش های دوست داشتنی!

برای به نتیجه رساندن این پروژه چالش های فراوانی را پشت سر گذاشتیم. از بین تمام ویژگی های خط عربی و فارسی آنچه باعث نزدیکی و پایبندی بیشتر فونت به خوشنویسی می‌شود، حضور لیگیچرهاست.

تنوع لیگیچرها در فونت دیباج از یک سو باعث تمایز آن از فونت های دیگر شد و از سوی دیگر تبدیل به یکی از اساسی‌ترین چالش های ما در هنگام ساخت و نرم افزاری کردن فونت شد. تنظیم کرسی و کرنینگ متفاوت، تنظیم اعراب و نقطه ها زمان زیادی برد.

وزن‌های متفاوت در تایپ فیس دیباج، کاراکترهای متفاوتی دارند. در وزن‌های سبک‌تر میزان دور قلم در حروف بیشتر و در وزن‌های سنگین، حروف سطح و شکستگی بیشتری دارند. این اتفاق به دلیل جایگاه و استفاده متفاوت از هر وزن است. هماهنگ سازی و ایجاد هارمونی بین این تفاوت کاراکترها از دیگر چالش های این پروژه بود.

اساتید و همراهان این پروژه

وزن‌های پایه تایپ فیس دیباج با راهنمایی‌های اساتید محترم آقای صداقت جباری و آقای دامون خانجانزاده طراحی شده است. سپاس فراوان از هر دو استاد عزیز.

سازنده و دولوپر فونت آقای حجت نورالهی
ارائه در سایت فونت ایران

تایپ فیس دیباج/ عاطفه محمدی

تایپ فیس دیباج/ عاطفه محمدی2

تایپ فیس دیباج/ عاطفه محمدی3

image 
imageimageimage