گاهی تنها راه کنارآمدن با واقعیتها این است که دست به دامن دنیای خیال شوی. دنیایی که بتوانی در آن همه چیز را آنطور که دوست داری تصورکنی. واقعیت هرچند خستهکننده و یا ترسناک می تواند در دنیای خیالات تبدیل به یک رویای زیبا و دوستداشتنی شود. در پروژهی این هفتهی روزرنگ سراغ تصویرسازی خیالانگیز کتاب جعبه خیال رفتهایم. فرزانه رحمانی داستان خیالبافیهای خواهر و برادری که در دنیای بزرگترها برای همراهی هم، دست به دامن خیالاتشان شدهاند را نوشته و سعیده احمدی آن را به تصویر کشیده است.
تخیل یکی از روشهای همدلی با کودکان
بچهها نسبت به جابجایی و تغییرات سریع بسیار حساس هستند. مخصوصا اگر آن تغییرات، جابجایی شهر، خانه و اسبابکشی باشد. کمی همدلی و همراهی به آنها کمک می کند تا با دلتنگیها و احساساتشان بهتر کنار آمده و کمکم با محیط جدید وفق پیدا کنند. کتاب «جعبه خیال» داستان همدلی برادریست که در اوج شلوغیهای پدر و مادر وسط اسبابکشی، حواسش را به خواهر کوچکش داده و با خیالبافیهایش روی دیگر زندگی را به او نشان میدهد.
«وقتی غمگینی، وقتی وسط شلوغیها کسی اصلا حواسش به تو نیست همیشه یک نفر پیدا میشود تا رنگ دنیا را عوض کند، دست تو را بگیرد و ببردت به باغ خیال. کتاب «جعبه خیال» ماجرای خیال بافتن برادری برای خواهر کوچکش وسط اسبابکشیست وقتی کسی حواسش به کوچکترین عضو خانواده نیست. همدلی، خیالپردازی و حمایت بیقید و شرط جان مایهی این داستان است؛ محتوایی که نمایانگر اهمیت «بازی» دردنیای کودکان است.»
در تخیل کودکانه هیچ چیزی غیرممکن نیست
سعیده از تخیلات کودکی خودش میگوید:
«این قصه برای من بسیار شیرین و تداعی کنندهی دوران کودکیام بود هنگامی که خواهر کوچکترم را سرگرم میکردم، گاهی با تبدیل یک میز چوبی کوچک به قایق روی فرش سُر میخوردیم، و گاهی با پارچهها و طناب رختها بادبان میساختیم و حیاط خانه، اقیانوسِ بیکران ما بود و باغچهها جزیره.»
«در تصویرگری کتاب، تصمیم نهایی براین شد که چالشهای دو کودک با جعبهی کارتنی ساده، واقعگرایانه و در محیط کوچک خانه نباشد، بلکه ماجراجویی و تجربهی سفر به مکانهای متنوع خیالی در حقیقت به تصویر کشیده شود. با همین روش فریمها آماده شدند، و ماکت کتاب را با ایدهی جلد مخصوصی که برایش در نظر گرفته بودم، ارائه دادم.»
این کتاب اکنون مراحل صفحهآرایی را طی میکند و به زودی در انتشارات کانون پرورش فکری کودکان به چاپ میرسد. کتاب «جعبه خیال» پیش از این، در کارگاه خلق کتاب تصویری دستان، به عنوان اثر شایستهی تقدیر معرفی شده است.