دیوانگی
دیوانگی

هنرمندان دیوانه: اپیزود صفر؛ دیوانگان هنرمندند یا هنرمندان دیوانه؟

پادکست رادیو روزرنگ

می‌توانیم بگوییم که دیوانگی انسان را خلاق و هنرمند می‌کند و تا دیوانه نباشی نمی‌توانی متفاوت زندگی کنی. جادوی هنر دیوانگان را در قالب هنرمند به ما معرفی می‌کند! در واقع تا دیوانه نباشی نمی‌توانی خلاق و هنرمند باشی و این اساس هنر چیزی جز دیوانگی نیست. در ادامه شرحی کوتاه از اپیزود صفر از پادکست هنرمندان دیوانه را برایتان خواهیم گفت، رادیو روزرنگ را در پادگیرها دنبال کنید.

رادیو روزرنگ: هنرمندان دیوانه – اپیزود صفر

جنون کمک می‌کند که بتوانیم رفتار‌های متفاوت و عجیب انسان‌های اطرافمان را توجیه کنیم. اما این سوال هم همیشه مطرح است که آیا آن مجنون از جهان واقعی ما جدا شده ؟ یا ما خودمان را درگیر این جهان کرده و از دنیای حقیقی که او در آن زندگی می‌کند غافل شده‌ایم؟ این‌ها سوالاتی است که فیلسوفان و هنرمندان بر سر آن نظرات متفاوتی دارند.

دیوانگی قدرتی است که اجازه می‌دهد انسان‌ها دست از عادی بودن برداشته و به متفاوت رفتار کردن و خلاقیت دست پیدا کنند. می‌توانیم بگوییم که ما برای رسیدن به جهانی با این شکل، مدیون دیوانگی هستیم. چون اگر نبود مرزهای هنر انقدر گسترش پیدا نمی‌کرد و نگاه ما به جهان خیلی محدود بود.

نگاه علمی به دیوانگی

اما این موضوع از لحاظ علمی هم بررسی شده است. طبق تحقیقات انجام شده، احتمال اینکه افراد خلاق ژن اسکیزوفرنی و دوقطبی بیشتری روی dna خود داشته باشند بیشتر است. پس می‌توانیم نتیجه بگیریم که این ژن بر طرز فکر انسان و خلاقیت تاثیرگذار است.

دانستن این نکته بسیار جالب است که افرادی که مشکل روانی دارند یا به نوعی دیوانگی دارند، جذب کار هنری می‌شوند. مثلا اگر به بیمارستان‌های روانی رفته باشید می‌دانید که در آنجا از هنر برای درمان استفاده می‌شود. بیماران استفاده از ابزار رو یاد می‌گیرند تا بتوانند بین دنیای درونی و بیرونی اشان ارتباط برقرار کنند. آنها بعد از خارج شدن از بیمارستان‌های روانی به هنر علاقمند شده و آن را ادامه خواهند داد.

اما روانشناس‌ها معتقدند که روح هر هنرمند باید از طریق آثارش شناخته شود و ما نباید همه‌ی هنرمندان را از یک فیلتر «بیمار روانی» رد کنیم و هیچ مطالعه‌ای روی ذهن آنها نداشته باشیم.
آن‌ها می‌گویند در مشکلات و اختلالات روانی، هر انسان یک کیس منحصر بفرد است و نمی‌توانیم آنها را در دسته بندی‌های مشخص اسکیزوفرنی و اسکیزویید قرار دهیم.

اما افراد متعصب و سودجو هم نظراتی در این زمینه داشته و طی سالیان طولانی از این اختلال یا دیوانگی ، دنبال پیدا کردن شیطان یا فرشته می‌گشتند.

هنر، خلاقیت

ما بخش زیادی از هنر را به هنرمندان خلاقی مثل ونگوگ، بتهوون، مونک، باخ و… مدیون هستیم. اما خلاقیت و دیوانگی از آنها انسان‌های دیگری ساخته و اتفاقات غیر قابل پیش بینی را به وجود آورده است. اتفاق‌های تلخ و شیرینی که در سراسر زندگی اشان تنیده شده است. ونگوگ مشهورترین چهره‌ی این داستان است که اگرچه بیماری روانی‌اش باعث پیشرفت و موفقیتش شد، اما خودش در زندگی شخصی‌اش به شدت از این موضوع آسیب دید!