کودکان با تصاویر قصه میسازند. آنها میتوانند به دنیای تصاویر سفر کرده و مفاهیم را با چشم های پاک و معصومشان در عمق تصاویر بیابند. آیا تازگی ها به کتابفروشی کتابهای کودکان سری زدهاید؟ رنگها، تصویرگریهای جذاب و وسوسه کننده، فرمها، کادرها و فونتهای خلاقانه شما را نیز به سمت خود جذب میکنند.حتی گاهی دوست دارید کودک شوید و همانجا در کتابفروشی داخل کتابها را نگاهی انداخته و وارد دنیای منحصر به فرد و بدون محدودیت آنها شوید. تصویرسازی کتاب کودک بدون مرز است و این روزها یکی از خلاقانهترین زمینه های تصویرسازی در دنیا به شمار میرود. در پروژه روز این هفته به تصویرسازی کتاب زمین به من گفت خواهیم پرداخت، با روزرنگ همراه باشید.
تصویر سازی کتاب زمین به من گفت
رقابت میان کتابهای ترجمه شده و چاپهای داخلی بسیار سخت شده است. شما باید واقعا چیزی خاص و خلاقانه داشته باشید تا بتوانید میان انبوه کتابهای چاپ شده مخاطبتان را به خود جذب کنید.
«مهرانه جندقی» تصویرگر ۵ جلد کتاب “زمین به من گفت” است. او با هدف رسیدن به فرمی ساده و جذاب و تحلیل مفاهیمی که نویسنده آنها را در متن کتاب استفاده کرده است، به فرمنهایی جالبی برای تصویرگری کتابش رسیده است.
تصویرهایی در دل یکدیگر
مفاهیم ۵ جلد کتاب «زمین به من گفت» را میتوان به دو دسته جداگانه تقسیم کرد. آسیب های انسانها به محیط زیست یک بعد این کتاب است که تاریک و غم انگیز و دوست نداشتنی و تصویر محیط زیست بکر و دست نخورده، که آرامش بخش و رویایی است. تصویرگر این کار این دو مفهوم را به صورتی جالب با شیوه ای خلاقانه به نمایش درآورده است.
مهرانه جندقی با یافتن نقاط اشتراک در دو تصویر تاریک و روشن موجود در داستان کتاب، خلاقانه دو فریم را در صفحات مختلف کتاب «زمین به من گفت» تصویرسازی کرده است.
برای مثال در یک صفحه از کتاب تصویر یک انسان را میبینید که ماهیها را در تور ماهیگیری اش از آب میگیرد. همین ماهیها در ورقه ای برش خورده هستند که در واقع صفحهی بعد جایگاه اصلی آنهاست؛ اقیانوس بزرگ و دریای آزاد و در دستههای بزرگ ماهیها.
کودکان و محیط زیست
تصویرگری برای کودکان از این جهت اهمیت دارد که پیام باید کاملا مستقیم، شفاف و بدون ابهام به مخاطب برسد. اگر این پیام در یک فضای مقایسهای قرار بگیرد بهتر در ذهن کودکان میماند. وقتی کودک رنگهای سرد، اندوه و نازیبایی طبیعت دستکاری شده را درکنار تصاویر و رنگ های شاد طبیعت بکر قرار میدهد، احساس او درگیر این موضوع شده و بهتر آنها را تفهیم میکند. نقاط اختلاف و اشتراک تصاویر میتواند ذهن او را به چالش کشیده و تصمیم نهایی در این مورد را به او واگذار کند.
روند تصویرگری پروژه
مهرانه جندقی تصویرگر مجموعه کتابهای ۵ جلدی “زمین به من گفت” شروع همکاری تصویرگری با انتشارات بهنشر برای این مجموعه کتاب را اینگونه توصیف میکند:
«مدیرهنری انتشارات در همان ابتدا از من پرسید که «آیا پیشنهاد متفاوت و خلاقانه ای برای طراحی این کتاب دارید؟» و پیشنهاد اولیه ی خودش برای شروع، طراحی شکل کلی کتاب در قالب فرم هایی مانند ابر، گیاه، حیوان و… بود. به عنوان تصویرگر، می دانستم که انتخاب صفحات کتاب _کادر تصویرگر_ در شکل و فرمی غیر از مربع و مستطیل ،چالش های مخصوص به خود را دارد. درست است که گاهی این کار به طرح جلد جذابیت می دهد، اما به محض ورق خوردن کتاب، ما با قرینه شدن یک فرم نامنظم و تکراری مواجهیم که کنترل کردن و کسب نتیجه مثبت از آن ها در همه صفحات کتاب، گاهی غیرممکن است .از طرفی به نظرم این نوع طراحی با محتوای کتاب هماهنگی نداشت.»
مهرانه با ایجاد تغییراتی در فرم و فضای عادی و اولیه کتاب به دنبال شیوهای جدید برای تصویرگری یک کتاب متفاوت بود. او می گوید که بعداز بارها خواندن متن و اشعار کتاب، یادداشت برداری، تحلیل محتوای کتاب و دسته بندی مفهوم اشعار در دو دسته متفاوت، تصمیم گرفته است که فریمی مشترک برای بازنمایی مفاهیم موجود در کتاب در نظر بگیرد. نقطهی چالش برانگیز کار مرحلهی نهایی، یعنی پیدا کردن نقاط اشتراک میان این دو فریم بود. اتود زدن روی کاغذهای پوستی، ایجاد ارتباط میان دوفریم در دوصفحهی متوالی کتاب با در نظر گرفتن برشهایی در فرم و نقش متفاوت این فریمها در دو صفحهی مرتبط، برای او یک نوع چالش جذاب، سخت و گاهی زمانبر بود.
تصویرگر کتاب، برای نمایش ایدهاش، فریمها و ارتباط آنها با هم، از هر فرمی خروجی گرفته و ماکتی به عنوان نمونهی اولیه تهیه و فیلم آن را برای مدیر هنری انتشارات ارسال میکرد. او این تصویر سازی را با تکنیک دیجیتال انجام داده است و کتابها هم اکنون در دست انتشارند.