تصویرسازی برای داستانهایی که سالهاست خوانده و شنیده میشوند، کار بسیار پیچیدهتری است. چرا که کمتر کسی را میتوانی بیابی تا تصویری از آن را در ذهنش نداشته و با تخیلاتش آن را بالوپر نداده باشد. داستان پیامبران، داستانهای ملی کشورها و یا داستانی مانند کربلا، سالهاست به شکلهای مختلف، در مکانهای متفاوت و با کلمات خاص در ذهنها ساخته و پرداخته شدهاند. در این مورد تصویرگر با یک حافظه تاریخی روبروست که باید به بهترین شکل آن را بر روی کاغذ بریزد.
در پروژهی این هفتهی روزرنگ، با نمایشگاهی از تصویرسازیهای حسن عامهکن از داستان پیامبران و توضیحاتش همراه میشویم.
الهام از تصاویر قدیمی و نقاشیهای قهوهخانهای
«پروژههای مذهبی با خواندن روایات و داستانها شروع میشود. سپس مراحل ایدهپردازی، طراحی، رنگگذاری با شرایط و نکات ترکیببندی متناسب با مضمون مذهبی کارها انجام میشود. در پروژههایی چون داستان پیامبران، تلاش میشود، تا در عین زیبایی، ماهیت مذهبی کار حفظ شود.»
حسن عامه کن برای انجام این پروژه از کتابهای تصویری قدیمی و نقاشیهای قهوه خانهای الهام گرفته است:
«داستان پیامبران یک پروژهی مذهبی بود و برای ایدهیابی سراغ نمونه تصاویر و نقاشیهای قدیمی رفتم. در این گونه پروژهها، انتخاب رنگهای مناسب جهت رساندن قداست و حس روحانی در تصاویر بسیار مهم است.»
اهمیت خلق تصاویر لطیف، جذاب و متناسب برای کودکان
«بزرگترین چالشی که در این پروژه داستان پیامبران با آن روبرو بودیم، عدم به تصویرکشیدن چهره پیامبران بود. و به دلیل توالی قصهها، سعی شد تا در اجرا برای پیامبران مختلف، پوششها و لباسهای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد.»
«کار کودک فضای جذابی دارد و مذهبی و تکراری بودن قصه دلیل بر ضعیفبودن آن نیست، هنر من این بود که وقایع سخت و خشونتها که مناسب کودکان نیست را به اتفاقی لطیف تبدیل کردم.»