پروژه طراحی جلد کتاب های شعرای معاصر ایران با استفاده از شیوههای چیدمان عناصر حقیقی، متعلق به فاطمه ملکشی است که آن را برای پایان نامه عملی کارشناسی ارشد خود آماده کرده است. استفاده از المانهای طبیعی و درک مفاهیم و مضامین کتابهای مورد نظر برای خلق اثر، اهمیت ویژه ای در این پروژه دارد. در ادامه توضیحات طراح این پروژه را با هم میخوانیم:
جلد کتاب شعر با استفاده از چیدمان عناصر حقیقی
برای ساخت یک اثر بصری مثل طراحی جلد کتاب میتوان علاوه بر ایدههای بدیع و ترکیب بندی های عناصر، از روشهای اجرایی برای منتقل کردن هر چه بهتر مفاهیم استفاده کرد. این در حالی است که طراحیهای سیستمی، ما را از حقیقت و عینیت دور میکند. یکی از روشهایی که کمتر مورد توجه طراحان قرار میگیرد استفاده از چیدمان سه بعدیِ عناصر حقیقی با متریالهای مختلف است. عناصر بکار رفته در این روش میتواند به صورت دست ساز یا طبیعی باشد که در نهایت از آن در فضا و محیط مورد نظر عکاسی میشود.
پس از انتخاب نوع مصالح با توجه به موضوع و هدف کار، نوبت به چیدمان میرسد. چیدمان را میتوان به شیوههای متفاوت از جمله جفتوجورکردن، بازآفرینی اشیا، انطباق و… در قالب حروف یا تصاویر ارائه کرد.
چرا استفاده از عناصر حقیقی؟
طبق بررسیهای انجام شده استفاده از عناصر حقیقی کمتر مورد توجه طراحان قرار گرفته است، در حالیکه این روش صمیمیت بیشتری داشته و بر روی اکثر مخاطبین تاثیر گذار است.
علاقه شخصی من باعث شد تا از این سبک برای پروژه عملی پایان نامهام استفاده کنم. به همین منظور ده جلد کتاب شعر را با هدف ارزش نهادن و حفاظت از شاهکارهای ادبی شاعران مطرح ایران طراحی کردم تا پلی باشد میان هنر و ادبیات.
در ابتدا برای درک محتوا اشعار و شناخت تحلیلی شخصیت شاعران بسیار مطالعه کردم تا بتوانم به کلیتی از شخصیت کار دست پیدا کنم. بعد از آن نوبت به ایده پردازی و تهیه بریفهایی برای شرح آنها بود. در نهایت با استفاده از شیوههای مختلف چیدمان و عکاسی طرح کلی برای جلد کتاب آماده شد.
ارتباط با مواد و مصالح
در برخی موارد خود ایده یک متریال آماده برای طرح مورد نظر است فقط کافی است تغییراتی در چیدمان ایجاد کنیم، اما گاهی اوقات بایستی از مواد و مصالح مرتبط برای ساخت ایده مورد نظر استفاده کرد. این کار مستلزم شناخت و توانایی ارتباط با مواد مختلف اعم از شیشه، سیمان، فلزات گرفته تا کاغذ، نخ و … است. توانایی ساخت و سرهمبندی مصالح موضوع دیگری است که اهمیت دارد. علاوه بر مسائل مطرح شده لازم است حداقل امکانات عکاسی و نورپردازی وجود داشته باشد، حتی در برخی آثار نیاز به همکاری با افراد دیگر هست.
به آثار اینستالیشن یا چیدمانهای تعاملی که به مشارکت مخاطب نیاز دارند بسیار علاقه دارم، همچنین از اجراهای دست ساخته حقیقی در آثار گرافیک، عکاسی از ساختارها و چیدمانها، فرم طبیعی برخی عناصر محیط یا فرمهایی که با ساخت و اتصال به وجود میآیند برایم لذت بخش است. مجموعه این موارد باعث شد که طراحی طراحی جلد کتاب را در ذهن خود پرورش داده و به آن جامه عمل بپوشانم.