کنسرو کتاب

کنسرو کتاب !

سال‌هاست که کتاب‌ها را مجموعه‌ای از ورق‌ می بینیم که در یک جلد در کنارهم قرار گرفته‌اند. گاهی شاهد خلاقیت‌هایی در کتاب‌های کودکان هستیم. که آن هم بیشتر در کتاب‌های ترجمه‌شده و کمتر در کتاب‌های تالیفی دیده می‌شود. خوب است به کانسپت کتاب از یک زاویه جدید نگاه کنیم و ساختار اصلی آن را به چالش بکشیم.

پروژه این هفته روزرنگ، دقیقا وارد همین نقطه می شود. کتابی بدون ساختارهای از پیش تعیین‌شده که به صورت کنسروی از کاغذها، ساخته شده‌است، گرچه استفاده و تولید از این نوع ایده‌ها در سطح زیاد عملا پر از چالش است اما وجود کانسپت‌هایی متفاوت در این میان خالی از لطف نیست. صحبت‌های طراح کتاب کنسرو شعرِ «خاطرات من و پلنگ صورتی» و مراحل شکل‌گرفتن ایده تا اجرا را در ادامه می‌خوانیم.

«ایده و طرح ابتدایی این پروژه در بهار ۱۳۹۳ و در کارگاه طراحی کتاب استاد ساعد مشکی در دانشگاه فردوسی شهر مشهد برای اشعار محمدرضا طاهرنسب در آن زمان با عنوان «خرده چیزها» شکل گرفت. این پروژه سرانجام امسال پس از مشقت‌های فراوان به مرحله نهایی و تولید رسید.»

چالش تغییر ساختار کلاسیک کتاب

«چه الزامی وجود دارد که همیشه کتاب از تعدادی کاغذ با اندازه‌های یکسان که از یک ضلع مشابه به هم متصل شده‌اند، تشکیل شود؟ چرا بعد از گذشت چندین قرن همچنان تمامی کتاب‌ها با این ساختار راهی بازار می‌شوند؟ آیا نهایت خلاقیت در دیزاین محدود به طراحی جلد، صفحه‌آرایی، تصویرسازی و قابلیت‌های جدیدی که صنعت چاپ به وجود آورده‌است؟ در حقیقت این پرسش‌ها مهمترین دلایل من برای به‌چالش‌کشیدن ساختار مرسوم و کلاسیک کتاب بود.»

کتاب و عصرجدید

«در عصر بازی و سرگرمی، در عصر مصرف‌گرایی و مصرف‌زدگی، در عصر ازبین‌رفتن مرز هنرها، در عصر تحول و دگرگونی، در عصر رسانه‌های دیجیتال و… به نظر می‌رسد کتاب همچون نوجوان کت و شلوار پوشیده‌ی اتوکشیده‌ای است که بی‌تابانه همانند انسان معاصر در انتظار تجربه، چشیدن و به‌نقدکشیدن جذابیت‌ها، امکانات و قابلیت‌های عصر حاضر است.»

پروژه کنسرو کتاب «خاطرات من و پلنگ صورتی» با همکاری و هم‌فکری محمدرضا طاهرنصب درحال انجام است.

کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب
کنسرو کتاب

image 
imageimageimage