پیشینه و دیدگاه‌های ایکـوگـرادا درباره روز جهانی طراحی گرافیک

تعـريف حرفـه طراحی: طراحى (دیزاین) رشته اي ست پويا و همواره در حال دگرگونى. منظور از طراح ورزيدۀ حرفه‌اى، كسى است كه به ايجاد مواد بصرى، چيزها در فضاى سه بعدى يا محيط ديجيتال، كارهاى تـجربى آگاه و داراى معرفت، توجه دارد، رويكرد او به طراحى در هر دو شكل نظرى و اجرايى، رويكردى ميان رشته‌اى و چندگانه است. طراح به اثرگذارى فرهنگى، اخلاقى، اجتماعى، اقتصادى و زيست محيطى كوشش‌هاى حرفه‌اى خود آگاه است، و مى‌داند كه مسئوليت اصلى و نهايى او، از هردو جنبه تـجارى و غير تـجارى، در برابر مردم و سياره‌ى زمين است. طراح به مرام و اخلاق حرفه ى طراحى گرافيك احترام مى‌گذارد. ایکوگرادا ۲۰۱۳

ایکـوگـرادا که امروز ایکو‌ ـ‌‌ دی خـوانـده می‌شود با حروف اختصاری نام شوراى شورای بین‌الـمللی انـجمنهاى گرافيك
Icograda, Ico-D /International Council of Graphic Design Association
در سال 1342 براى گردهم آوردن انـجمن‌ها و محافل طراحى گرافيك در جهان تاسيس شده است، و انـجمن صنفی طراحان گرافیک ایران (انـجمن ما) در حدود پانزده سال پیش عضویت آنرا پذیرفته است. ماموريتهایی که این شورا برای خود قائل شده است ازین قرارند:

▪  سازمان جهانى مستقل از احزاب و غير دولتى، سخنگوى عمومى طراحى است.
▪  نـماينـده خـواسـتـه‌هاى طـراحـان حرفه‌اى، به شيوه‌اى مسؤلانه است.
▪  به ارائه‌ی  تعريف و بالا بردن آگاهى درباره استانداردها و بهترين شيوه‌هاى كار در حرفه طراحى گرافيک بپردازد.
▪  مدافع اين باشد كه طراحى شيوه‌ى مؤثر براى پيشبرد بهترين خواسته‌هاى بشر و محيط زيست است.
▪  كوشش کند تا  طراحی به رسميت شناخته شود و آنرا به عنوان حرفه‌اى با ارزش و حياتى، نزد افراد و جامعه بالا ببرد (از جمله دست اندركاران طراحى و سفارش  دهندگان).
▪  در تبادل و مديريت دانش در زمينه طراحى تسهیلات ایجاد کند.
▪  به  تعاون و همكارى ميان سازمان‌ها  و طراحان و نهادهاى مربوط به طراحى  کمک کند.
▪  از رشد و گسترش آموزش طراحى (كارگاهى، نظرى و پژوهشى) پشتيبانى کند.

27 آوريل روز جهانى گرافيک در سال 1373 (۱۹۹۴) به پيشنهاد نايب رئيس وقت ايكوگرادا آقاى كيم پاولسون براى گراميداشت تاسيس ايكوگرادا ( 1342) به سازمان‌هاى جهانى مربوط پيشنهاد شـد. ايـن عنـوان از سـال 2012 به روز  جهانى طراحى براى ارتباطات تغيير يافت. همه ساله ايكوگرادا (ایکو ـ دی) يک موضوع مهم  و مناسب روز را به صورت شعار براى فکر کردن و كار كردن به طـراحان جهان و جـوامع عـضـو پيـشـنهاد می‌کند. امسال (۲۰۱۷) دعوت ایکورادا از طراحان جهان با این شعار است «جوان آغاز کن».
فشردۀ مفاهیم و راهکارهای پیشنهادی  برای اجرای این شعارها در سال‌های اخیر  به اختصار در ادامۀ این مطلب آورده شده است. باشد که برای ما طراحان ایران نیز که در بعضی زمینه‌ها به خصوص مسئولیت‌های اجتماعیمان به عنوان طراح گرافیک فرصت کافی برای اندیشیدن و کار کردن نگذاشته‌ایم نکات مفیدی در برداشته باشد.

– روز جهانى طراحى 2017
جوان آغاز كن.
كودكان و نوجوانان در سنى هستند كه ديدگاهشان از جهان و چيزهاى ممكن در آن محدوديت ندارد. آنها امروز اولين نسل ‘خالص’ روزگار ديجيتالند، و از هم اكنون اين  احساس را دارند كه شخصا مسئول آينده خود هستند: آنها مى‌خواهند بتوانند انتخاب كنند و چيزهايى بسازند كه در جهان متفاوت باشد، و اينكار را از راه  منحصر به فرد خود انجام مى‌دهند. ميدانيم كه طراحى (ديزاين) دگرگون كننده‌است و كودكان امروز رهبران آينده‌اند. ممكن است در آينده به انتخاب خود شغل طراحى را انتخاب كنند و يا از شيوه فكر كردن طراحانه در حل موضوعات شخصى يا كارهاى ديگر به استفاده كنند. چارچوب فكرى طراحانه سرمايه با ارزشى است براى آينده كودكان امروز، در هر شغلى كه انتخاب کنند. آموزش طراحى (ديزاين) به كودكان، چارچوب ذهنيت طراحانه را در آنها پرورش مى‌دهد و ميآموزند كه چگونه مثل طراحان فكر كنند، و بهتر‌ین آنست كه “جوان آغاز كنيم”.
راهکار پیشنهادی برای شروع: برگزاری کارگاه‌های آموزشی با  موضوع‌هایی مثل آشنایی با مبادی طراحی (دیزاین) یا مبانی فنون بصری برای کودک، نوجوان و جوان و ارائۀ تمرین‌های ابتکاری، مناسب و قابل اجرا برای شرکت کنندگان و آشنا کردن آنها با شکل‌های اولیۀ طراحی (دیزاین)، کار کردن و اندیشیدن به شیوۀ طراحانه است. این کارگاه‌ها باید در دسترس عموم باشند و می‌توانند به طور گردشی در نواحی مختلف کشور برگزار شوند.

– روز جهانى طراحى 2016
طراحى در جنب و جوش زندگى
در این سال از طراحان دعوت می‌شود که نمونه‌هایی از انواع کارهای بسیار خوب خود را در همۀ زمینه‌های مختلف و مؤثر و محسوس در زندگی همگان، در طول یک ماه به صورت‌های گوناگون در معرض نمایش عموم  مردم قراردهند.

– روز جهانى طراحى 2015
هرجنبه‌اى از آينده امروز طراحى مى‌شود.
امروز برای آینده چگونه طراحى مى‌كنيد.
روند طراحی خود را برای سازمان‌های (دولتی یا خصوصی) و جامعه پیرامونتان آشکار کنید. با توجه به مشکلات مشترک امروز، چه فکرهایی دارید و آنها را چگونه برای آیندگان طراحی‌ می‌کنید.

– روز جهانى طراحى ارتباطات 2014
ايجاد ارتباط: كار طراح اينست.
طراحی برای برقرار کردن ارتباط مؤثر هسته‌ی اصلی کار ماست. با کارهای نو و خلاق و ارائۀ راه‌حل‌هایی برای رفع مشکلات و مسایل روزمره‌ی ارتباطات بر حسب نیازهای بومی و محلی در طول یک ماه به مردم نشان بدهید. در این ماه  سمینار و جلسات بحث و گفتگو  در این زمینه‌ها سازماندهی کنید.

– روز جهانى طراحى ارتباطات 2013
روح مشترك در خانواده ايكوگرادا
۱ عشق، ۱ واژه.
در هر کشوری که هستید نیروی مشترکمان را به عنوان جامعۀ طراحان  به همگان نشان دهید. عشق به ساختن خلاقانه و نو آوری، و طراحی (دیزاین) حرفه برقرارکردن ارتباط. این‌ها طراحان را فراسوی مرزها و فرهنگ‌هایشان را به یکدیگر نزدیک می‌سازد. و وجه مشترک همۀ اعضای خانوادۀ ایکوگرادا است.

– روز جهانى طراحى ارتباطات 2012
همگرائى.
انقلاب فن‌اوری و دیجیتال از طریق کامپیوتر، اینترنت، گوشی‌های هوشمند، توان ساخت‌ساز گرافیک، ویدیویی، صوتی و انتشار خبر را در اختیار همه قرار داده است و همکاری‌های میان‌رشته‌ای بین طراحان در زمینه‌های مختلف با متخصصین رشته‌های دیگر میسر ساخته شده است. رسانه‌های گسترده شده و به هم تنیدۀ طراحی برای ارتباطات به مراتب نیرومندتر و مؤثرتر شده‌است، و شاخه‌ها و رشته‌های جدیدی در  ارتباطات به وجود آمده است. شیوه کار و نتایج همکاری و طراحی‌های مشترک در این رشته‌های جدید را به معرض نمایش درآورید، دربارۀ آنها سمینارهای محلی و ملی برگزار کنید. جامعه را با آنها آشنا کنید.

 

منبع


image 
imageimageimage