معافیت مالیاتی

کارزار «مخالفت با حذف معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری»

حذف معافیت مالیاتی هنرمندان که دو سال پیش مطرح شد، با واکنش‌های زیادی از سوی هنرمندان و برخی از مدیران فرهنگی و هنری روبه‌رو و درنهایت در صحن علنی مجلس پرونده‌اش مختومه شد.

کارزار «مخالفت با حذف معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری»

حالا بعد از ۲ سال، در بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی، معافیت مالیاتی هنرمندان حذف شده است اما این حذف به‌ معنای تصویب قطعی نبوده و اگر چه این تغییر قانون در کمیسیون تلفیق اتفاق افتاده، اما در صحن علنی مجلس ممکن است تصمیم‌های دیگری درباره این موضوع گرفته و قبل از ابلاغ نهایی، با تغییراتی در صحن مجلس روبه‌رو شود. با این حال به‌نظر می‌رسد مجلس مصمم است که از هنرمندان در شرایطی که تعیین می‌کند، مالیاتش را بگیرد.
در این میان نکته قابل توجه این است که براساس بند «ل» قانون مالیات‌های مستقیم که مرجع این معافیت است و در سال‌های اخیر همواره محل مناقشه بوده، فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی(دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاه‌های ذی‌ربط)، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شوند، از پرداخت مالیات معافند.

در ادامه واکنش‌ها نسبت به این تصمیم انجمن‌های مختلف هنری با صدور بیانیه اعتراض و نارضایتی خود را اعلام کردند. انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران هم نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و رسما درخواست شرکت در کارزار «مخالفت با حذف معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری» از هنرمندان نموده‌است.

متن نامه انجمن به رئیس مجلس شورای اسلامی

جناب آقای دکتر محمدباقر قالیباف

ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

با سلام و احترام

با توجه به انتشار متن نهایی مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه 1401، وفق جز(1) از بند (ق) تبصرۀ (6) مادۀ واحدۀ لایحۀ اصلاحی بودجۀ کل کشور1401 مصوب کمسییون تلفیق بودجه 1401 «معافیت مالیاتی فعالیت‌های مربوط به انتشارات کمک درسی و فعالیت‌های هنری موضوع بند (ل) ماده (139) قانون مالیات‌های مستقیم حذف می‌گردد»؛

بدیهی است با توجه به مصایب از سرگذراندۀ اهالی هنر به تبع شیوع پاندمی کرونا در سال‌های اخیر و سایر مسایل معیشتی که هنرمندان در حوزۀفرهنگی برای سال‌ها با آن دست به گریبان بوده‌اند، اتخاذ این تصمیم با توجه به دلایل ذیل، جز تحمیل بار مضاعف به بدنۀ فرهنگی و هنری جامعه و متضرر نمودن بخش اعظمی از فعالان حوزۀ فرهنگ و هنر دستاوردی به همراه ندارد:

1- با توجه به دستورالعمل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فعالیت‌های هنری پهنۀ گسترده‌ای از هنر در شقوق مختلف از حوزۀ تولید و نمایش فیلم با حضور سینماگران تا تولیدات هنرهای تجسمی با حضور نقاشان، طراحان گرافیک، خوشنویسان، مجسمه‌سازان، تصویرگران، هنرمندان سفال و سرامیک، عکاسان و … را مشمول می‌گردد. با کنار گذاشتن جمع اندکی از این گروه با درآمد قابل تامل، قاطبۀ جامعۀهنری در ایران فاقد درآمد مکفی جهت تامین حداقل‌های زندگی بوده و حتی غالبا درگیر مسایل اولیۀ معیشتی نیز هستند، لذا روا نیست با نگاه به درآمد شایان توجه گروه اندکی از این خیل، اتخاذ چنین تصمیمی را به همۀ اعضا تسری داد.

2- آمار بسیار زیاد متقاضیان در صف انتظار بیمۀ هنرمندان در صندوق اعتباری هنر، بر این مهم صحه می‌گذارد که این گروه حتی به عنوان مشمولان مشاغل از حمایت بیمه‌ای و تامین اجتماعی در جامعه محروم هستند و با وجود این فقدان حمایتی، حذف معافیت مالیاتی تا سقف مقرر در لایحۀ بودجه نیاز به نگاهی عمیق‌تر و کارشناسانه‌تری دارد.

3- پس از همه‌گیری جهانی بیماری کرونا ما شاهد حمایت دولت‌ها در سرتا سر جهان از مشاغل هستیم، متاسفانه با توجه به این اینکه محصولات و تولیدات هنری در سبد ضروریات جامعه نیست و بی‌شک جامعۀ فرهنگ و هنر به قدر چشم‌گیری متضرر از این پاندمی گردیده‌اند، به جای اینکه شاهد حمایت از هنرمندان باشیم، با حذف این معافیت شاهد دوصد چندان گشتن تضرر و عدم حمایت از هنرمندان خواهیم بود.

لذا، ما امضاکنندگان این بیانیه، مخالفت صریح خود را با تصویب این مصوبه در جهت «حمایت از بدنۀ کم رمق فرهنگ و هنر» اعلام می‌نماییم و از حضرتعالی و تمامی نمایندگان محترم ملت تقاضا داریم با مخالفت با این بند از اهالی فرهنگ و هنرحمایت مکفی را به عمل آورده و کمک‌رسان به استمرار فعالیت‌های فرهنگی و هنری در کشور باشید.

انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، انجمن خوشنویسان ایران، انجمن تصویرگران ایران، انجمن هنرمندان سفالگر ایران، انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران، انجمن عکاسان ایران، انجمن نقاشان ایران.