کاربرد هوش مصنوعی
کاربرد هوش مصنوعی

استفاده باستان شناسان از هوش مصنوعی برای ترجمه الواح خط میخی 5000 ساله

باستان شناسان به تازگی با کمک هوش مصنوعی لوح های خط میخی را ترجمه کرده اند. همکاری باستان شناسان و دانشمندان کامپیوتر، منجر به برنامه ای با کمک هوش مصنوعی شده است. برنامه ای که به سرعت می تواند لوح های باستانی را ترجمه کند. این دستاورد در مقاله علمی مجله‌ی PNAS Nexus انتشارات آکسفورد چاپ شده است. در این مقاله آمده است، که متون به زبان آکدی با دقت بالایی ترجمه شده اند.

آکدی زبان باستانی مربوط به شرق است. این زبان در مناطق مختلف بین النهرین باستانی مانند آکد، آشور، ایسین، لارسا، بابل و احتمالا دیلمون رایج بوده است.

زبان آکدی به شکل خط میخی بر روی لوح های گلی 2500 سال قبل از میلاد دیده می شود. این خط با اشکالی شبیه گوه بر روی تخته های گلی که از خاک رس می‌ساخته اند، نوشته شده است.

محدودیت های پیش از هوش مصنوعی برای محققان

محققان وجود صدها هزار لوح گلی که روی آنها اطلاعات تاریخی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و علمی هک شده، را تایید می کنند. بسیاری از این اسناد به دلیل تعداد زیاد و همچنین تعداد کم متخصصان در این زمینه ترجمه نشده اند. به همین دلیل به اطلاعات این الواح دسترسی نداریم.

در نمونه های ترجمه شده، هوش مصنوعی در ترجمه متون رسمی مانند فرمان های سلطنتی یا نشانه ها، از الگویی خاص پیروی می کند و برای همین دقت بالایی دارد. برای متون ادبی و شاعرانه تر، مثل نامه های کشیشان و یا رساله ها، احتمال خطا بیشتر است. hallucinations اصطلاحیست که هوش مصنوعی در این رابطه به کار میبرد و به معنای ترجمه نامرتبط به متن برای متن های با ویژگی ها و آرایه های خاص.

هدف از ساخت این برنامه استفاده کاربردی از هوش مصنوعی برای دانش آموزان و محققان زبان باستانی است. این برنامه کمک می کند تا یک همکاری عالی میان محققان و ماشین صورت بگیرد.

اکنون مدل Neural Machine Translation) NMT) به صورت آنلاین وجود دارد و کد منبع آن در GitHub و Akkademia در دسترس است. محققان هم چنین به دنبال توسعه و ساخت اپلیکیشنی آنلاین به نام موتور بابلی هستند.

منبع


image 
imageimageimage